Het begint bij mij op de voor de jeugddag 2017

Het Begint Bij Mij op de Voor de Jeugddag 2017!

Op maandag 6 november a.s. zal Het Begint Bij Mij op de Voor de Jeugddag 2017 in Amsterdam ook aanwezig zijn! In de tent Gluren bij de buren zullen wij de pilot op basisschool Het Startblok presenteren. We laten zien hoe leerkrachten, ouders en leerlingen hun veerkracht en samenkracht hebben ontketend via de trainingen. Deze pilot werd financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Goeree-Overflakkee en in nauwe samenwerking met het team van de basisschool uitgevoerd door het JeugdOndersteuningsTeam van de gemeente.

Het Begint Bij Mij op de Voor de Jeugddag 2017

Het eerste zaadje voor Het Begint Bij Mij werd trouwens in 2012 geplant, tijdens de voorloper van de Voor de Jeugddag toen Adele Grosse uit Zuid-Afrika werd geïnterviewd over haar internationale programma Proud2bME. Bekijk het interview uit 2012:

Meer informatie over de pilot is te vinden in dit artikel naar aanleiding van de certificaatuitreiking aan de leerkrachten. Hulp voor gemeenten bij de veranderingen in jeugdzorg

Deelnemers aan de Voor de Jeugddag kunnen zich vanaf 12 september a.s. aanmelden via de website: Aanmelden “Voor de jeugddag”

Het Begint Bij Mij op basisschool Het Startblok

Wat te doen als je als kleine basisschool met steeds terugkomende problemen in de klas te maken krijgt? Bijvoorbeeld door de vele leerlingen die extra aandacht vragen van de leerkracht en verschillende incidenten met pesten en agressie? Bij basisschool Het Startblok haalden we alles uit de kast, zoals een andere klassenindeling en observatie en tips van een expertisecentrum. Toch had dit nog niet het gewenste effect. We besloten met het Jeugd OndersteuningsTeam (JOT) van de gemeente Goeree-Overflakkee de drieluik-training Het Begint Bij Mij voor zowel leerkrachten, leerlingen als ouders in te zetten. Via interactieve oefeningen werkten zij aan inzicht in eigen verantwoordelijkheden en mogelijkheden. Ze oefenden met naar binnen kijken, communicatie en in actie komen. In het klaslokaal én thuis. 
Wij zijn trots op de behaalde resultaten en zullen de pilot toelichten in een interactieve sessie met oefeningen uit de training.

Het begint bij mij op de voor de jeugddag 2017De leerlingen van meester Ricardo hebben in juni 2017 de training afgerond en zijn trots op hun certificaten!

Het JOT van de gemeente Goeree-Overflakkee voerde de pilot uit, in overleg en samenwerking met de leerkrachten en de IB’er van de basisschool. Er wordt nu gewerkt aan bredere implementatie. Wethouder De Jong zal uitleggen waarom de gemeente hieraan veel belang hecht.
De training Het Begint Bij Mij, de Nederlandse versie van het internationale programma Proud2bME, is sinds 2015 langzaam maar zeker aan een opmars bezig. Inmiddels zetten grote en kleine gemeenten de training in om de pedagogische kwaliteit van de leefomgeving te versterken. In deze pilot blijkt het ook een effectieve brug te zijn tussen het Passend Onderwijs en de gemeentelijke jeugdhulp.

Maandag 6 november a.s. is Het Begint Bij Mij op de Voor de Jeugddag 2017. Kom jij ook? Neem contact op voor meer informatie.